#palmemordstimmen

En sammanställning av Andreas Ericsons Palmemordstimmar. Tidigare publicerade på Twitter.

17 april 2014. Vad vet vi egentligen om vad som hände?

Kategori: Allmänt

Låt oss tala om information, vad kan vi egentligen veta om det som hände den kvällen?

Olof Palme sköts i ryggen den 28 februari 1986 klockan 23.21.20 +/‐ 10 sekunder. Mördaren stannade en kort stund på platsen. Under den tiden hann han skjuta ytterligare ett skott mot Lisbet Palme, kort betrakta sitt verk och därefter springa därifrån. Uppgifterna om hur länge han stannar på platsen varierar mellan ett par sekunder till upp mot en halv minut, beroende på vem man frågar. Ett tjugotal personer såg något av detta. Ytterligare 1‐6 vittnen ser något av flykten. Deras utsagor är allt vi har att gå på när det gäller själva dådet. Till det ska läggas några vittnen som kan ha sett mördaren före mordet. Alltså ungefär ett 30‐tal personers minnesbilder av 0‐30 sekunder en mörk kväll för länge sedan. Inget annat finns kvar.

Hur många ögonblick minns ni själva från ert liv? Minns ni första ögonblicket ni träffade den ni sover ihop med varje natt? Minns ni vad ni tänkte? Minns ni vädret? Minns ni vilka kläder ni hade på er? Minns ni er första skoldag? När era föräldrar dog? När era barn föddes? När ni registrerade er på twitter? 0‐30 sekunder. Ungefär 30 personer. En fredagskväll efter bion, efter krogen, i taxin. Minus 8 grader. Det är allt vi har i form av minne. I  övrigt? Vad finns kvar? Kulorna förstås. De hittade man efter att massa människor sparkat omkring dem. Man gjorde aldrig någon brottplatsundersökning, letade aldrig efter spår av richoschetter.

Många trodde länge att det var fel kulor, men efter några år gjorde Naturhistoriska Riksmuseet en undersökning av kulornas blyisoptoper och fann att det var rätt kulor. Här får naturvetarna gärna gripa in men av det lilla jag har begripit har varje "smälta" av blymalm till kulor en unik isotopsammansättning. Det är som kulornas fingeravtryck och man fann samma isoptoper på Lisbet och Olof Palmes kläder som man hittat på kulorna."Smälta" heter "batch" på  engelska. kan också kallas "göt" på svenska. Kulorna tillverkades i USA av det här bolaget: www.winchester.com Kulorna tillverkades på 70‐talet. En del av kulorna från samma smälta importerades till Sverige 1979 och såldes av vapenhandlare. Enligt de experter som Granskningskommissionen anlitade från RRV kan dock olika "smältor" "smitta" varandra. Man kan alltså inte vara helt säker på vilken batch "Palmekulorna" kom ifrån. Avlossade kulor kan berätta en del om det vapen de en gång är avlossade ifrån. Det beror på att vapnens pipor är uppborrade på ett sätt som rör att kulorna roterar på sin väg ut. Det är bra att kulorna roterar i pipan, det gör deras bana rakare, de skruvar sig fram genom luften. Men vägen genom pipan gör spår på kulan. Bly är ett mjukt material, så det går att i efterhand studera kulornas märken. "bommar" och "räfflor" både SKL och experter från Tyska federala polisen i Wiesbaden och FBI har slagit fast vilket vapen det rörde sig om. Den typen av ammunition som avlossades används nästan enbart av revolvrar, vilket överensstämmer med det faktum att ingen hylsa påträffades.I en revolver stannar ju hylsan kvar i magasinets kammare efter skottet är avlossat. Kulan kunde komma från en rad olika revolvermärken. Det i särklass vanligaste är Smith and Wesson. Exempelvis en sådan här http://en.wikipedia.org/wiki/Smith_%26_Wesson_Model_686 Men även andra revolvermärken är möjliga, om än inte lika troliga. exempelvis http://en.wikipedia.org/wiki/Sturm,_Ruger_%26_Co.

Det är vad vi vet. 30 personers minnesbilder från mindre än en halv minut. Och två kulor. All annat information är mer eller mindre kvalificerade spekulationer utifrån mer eller mindre underbyggda hypoteser. Det kan visserligen vara relevant vilka poliser som gjorde hitlerhälsning, vad Christer Petterson skrek på fyllan senare det året eller vad som kommit fram i Sydafrika något decennium tidigare, men all den informationen har det gemensamt att de måste kopplas till mordet via en mer eller mindre trovärdig hypotes. Den kunskap vi har är för evigt reducerad till trettiotalet vittnen och två kulor. Så, kanske inte en lika fantasieggande Palmemordstimme som de tidigare, men ibland behöver man gå back to basic.

Nu sluter vi #palmemordstimmen för ikväll!

 

 

Kommentera inlägget här: